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May 29, 2008

The Honorable John D. Dingell
Chairman

Committee on Energy and Commerce
United States House of Representatives
Washington, DC 20515-6115

The Honorable Bart Stupak

Chairman

Subcommittee on Oversight and Investigations
Committee on Energy and Commerce

United States House of Representatives
Washington, DC 20515-6115

Dear Chairman Dingell and Chairman Stupak:

On May 22, 2008, we provided a partial response on behalf of our client, The
Coca-Cola Company (“the Company), to your May 8, 2008 letter to its Chairman and
CEO, E. Neville Isdell.

Some brief background will help put this round of the Company’s response in
context. As you would expect, the Company performs an enormous amount of testing
related to its ingredients and products. The bulk of this testing occurs at the earliest
stages of ingredient sourcing and is designed to assure the food safety and quality of the
Company’s concentrates, beverage bases, food service syrups, and finished products by
building quality and integrity into the Company’s ingredient sourcing and manufacturing
processes. To this end, the Company has developed (1) demanding and comprehensive
ingredient specifications and (2) rigorous practices designed to ensure that ingredient
suppliers consistently deliver ingredients that meet those specifications. For example, the
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Company has established qualification standards and criteria that every supplier must
meet before even being considered to be used as a supplier.1 Moreover, the Company
routinely audits its suppliers and subjects them to periodic review. Simply put, the
Company retains only those suppliers that meet -- and continue to meet -- the Company’s
high expectations.

The Company requires that every non-juice ingredient shipment must be
accompanied by a comprehensive Certificate of Analysis confirming that the Company’s
specifications have been tested for and met. Additionally, the Company may test
incoming ingredients upon receipt to confirm key elements of the specifications.
Moreover, the Company will often require pre-shipment product samples and will subject
the samples to quality and safety testing. As a result, ingredients that fail these early tests
are never even shipped to the Company for possible use. The Company also tests trade
and production samples of finished products for a number of attributes, primarily those
related to quality.

In addition, the Company produces juice products in a manner consistent with
FDA’s juice HACCP regulations, 21 CFR Part 120. These regulations mandate that juice
processors have in place programs that identify, address, and monitor the potential for
physical, chemical, and microbiological hazards to occur. The Company requires all
juice suppliers to comply with the HACCP regulations. Juice products produced by the
Company are then processed in accordance with the HACCP requirement that the process
be capable of delivering a 5 log reduction in any potential pathogenic organisms.

The Company produces its bottled water in a manner consistent with FDA’s
standards of quality for such products (21 CFR Part 165) and the agency’s mandatory
c¢GMP (current good manufacturing practices) regulations (21 CFR Part 129). These
requirements, the latter in particular, are designed to ensure not only the integrity of the
products themselves but also that the source water to be bottled is from an approved
source that is in compliance at all times with applicable laws and regulations of every
governmental agency having jurisdiction.

In every case, the upshot of these practices is the production of products of
consistent quality and integrity. Only on rare occasions has a question of regulatory
compliance attended a Company product. When such questions arise, the Company
responds in the currency you would expect: scientific investigation, the collection of
dispositive data and information and, where appropriate, product recall (as noted in our
May 22 response to Question 1 of your letter).

' We have attached (Attachment A) the Company’s 28 page Supplier Expectations

Brochure which describes, in general, the Company’s standards and criteria.
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With the foregoing as general context, the Company’s responses to your questions
follow.

Question 2: For each brand or kind of product, please list all instances when
internal microbiological testing was found to be positive for the presence of E. coli,
Salmonella, Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium, hepatitis A, Clostridium
botulium, or Listeria in excess for the highest limit acceptable to the Food and Drug
Administration (FDA) or any State regulatory authority.

Response: No instances. 2

Question 3: For each brand or kind of product, please list the instances when
internal testing was found to be positive for the presence of a chemical contaminant at
levels in excess at the highest limit acceptable to FDA or any State regulatory authority.

Response: The Company’s electronic records reveal two isolated instances where
test results indicated a data point marginally above (2ppb) an FDA bottled water
acceptable limit. See Attachment B.

2 With respect to microbiological contamination of the types identified in your May 8
letter, the International Commission on Microbiological Specifications for Foods, an
internationally recognized authority on food safety has observed that:

No significant microbiological [health] hazards are associated with
[carbonated and non carbonated] soft drinks because of the product
and processing methods used for production.

(ICMSF, 2005. Microorganisms in Foods. 6. Microbiological Ecology of Food Commodities,
2™ ed. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, NY.P. 565). With respect to juice
products, the Commission endorses the beneficial effects of control measures like the 5-log
reduction required by FDA.

3 We note that in responding to your letter, we have not considered issues involving
California’s ballot initiative, Proposition 65, and substance levels that simply trigger the general
warning provisions of that initiative and nothing else. Levels that represent a Proposition 65
warning threshold do not constitute the highest level acceptable to a State regulatory authority.
In fact, by definition, California allows contaminants in excess of these levels but requires that
consumers be informed about their presence (unless the contaminants are naturally occurring).

We also note that survey data collected by FDA revealed in 2006 the presence of benzene
at levels, with few exceptions, below 5ppb in soft drinks produced by the nation’s soft drink
manufacturers. FDA has never established a regulatory limit for the presence of benzene in

beverages and has concluded that the levels of benzene found in survey data like those reported
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Question 4: For products imported into the United States for handling or
processing by any facility operated by your firm, please list the instances when internal or
outside laboratory testing was positive for the presence of either a chemical or
microbiological contaminant in excess of FDA or State regulatory limits.

Response: From January 1, 2003, through May 15, 2008, the Company conducted
or caused to be conducted testing on over 20,000 samples of imported or proposed to be
imported juices and other ingredients.* In sixty-two samples of the imported juice, a non-
compliant contaminant was identified (18 of these instances involved pre-shipment lots
that were neither purchased nor imported). As the attached list (Attachment D) reveals,
48 of the samples were found to contain the presence of a pesticide not allowed on the
relevant fruit type, 7 involved a contaminant with no known tolerance, and 7 identified
levels of Patulin (a mycotoxin produced by a variety of molds) exceeding FDA’s defect
action levels. The Company rejected all the lots of product to which the non-compliant
results applied. No product was manufactured from such lots.

Question 5: For each of the above items, please specify whether FDA was
notified, and if not, why not.

Response: With respect to the two isolated cases noted in the Company’s
response to Question 3, FDA was not notified; the reasons are provided in Attachment B.
Nor was FDA notified in the cases noted in the response to Question 4 for the obvious
reason that each case involved the rejection of an ingredient before it was used in the
manufacture of a product.

Question 6: Please supply a list of all instances where FDA or any State
regulatory authority was denied entrance to any facility, foreign or domestic, or denied
access to any records regarding microbiological or chemical testing performed on
products processed at the facility. This request encompasses denials of initial requests for
entry or any such testing record regardless of whether the plant or its records were to be
made available for inspection at a later date.

in 2006 do not pose a safety concern for consumers. Naturally, as you would expect, the
Company has undertaken initiatives to minimize the level and the frequency of occurrence,
including product reformulation. We have attached a press release announcing a legal settlement
involving the Company in a consumer-based lawsuit against the Company arising from
consumer concern. See Attachment C.

* The majority of the Company’s testing is performed in-house. When the Company
resorts to “outside” testing laboratories, it employs only those laboratories it has authorized and
audited.
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Response: The Company is not aware of any instance where FDA, an FDA
Investigator, or a comparable State regulatory authority or official has been denied access
to a Company-owned facility. As you are aware, however, Section 704 of the Food,
Drug, and Cosmetic Act does not provide FDA with the authority of general access to
most records, including records reflecting test data, in facility or company files. The
Company’s formal written policy on inspections provides that if FDA or a comparable
regulatory authority requests access to any such records, the Company official receiving
the request is instructed to consult with the Company’s Quality Department in Atlanta
with respect to the matter. The Company is unaware of any instance where it has
responded in a manner that failed to address the questions or concerns of the regulatory
authority or official.

Should this correspondence raise any question or concern, please do not hesitate to
contact me. '

%
\

\ Sincerely,

M

AN
Theodore M. Hester

cc:  The Honorable Joe Barton, Ranking Member
Committee on Energy and Commerce

The Honorable John Shimkus, Ranking Member
Subcommittee on Oversight and Investigation



